Skip to main content

Nevěřit ničemu!

Puffy obrázek papeže Františka v bílé péřové bundě či pěkně dynamické fotky ze zatýkání Donalda Trumpa, to všechno je obyčejný fejk. Kdyby měl někdo důvod, převlékne nějakou nějakou vaši fotku a budete zírat. Možnosti se stále zlepšují a tak překonávají představy. Stejně tak mnohá z videí zobrazujících sestřelení nepřátelského vrtulníku či něco takového z válečných front jsou a nebo mohou být opět výplodem práce šikovného grafika. A to jen proto, že bychom si tak moc přáli, aby agresor byl odražen a přišly klidnější časy.

Jaký bude výsledek? Nebudeme věřit ničemu. Jen tomu, co vidíme skutečně. To by byl ten lepší konec. Nebo budeme věřit všemu, protože to chceme vidět. A pak se naše mysl ještě víc propojí s technikou a bude sloužit představám, které nejsou reálné. To proto, že člověk bude chtít, aby všechny ty věci skutečné byly. Umělá inteligence bude samozřejmě naprosto chladně chtít, aby se veřejné mínění obrátilo tam, kam směřuje zadání jejího vlastníka. To je samozřejmě nebezpečné.To je ten horší konec.

Ale tak moc bych neplakal. Především proto, že za jakoukoliv umělou inteligencí je a stále bude jen člověk jako operátor. Ačkoliv jeho rozsah, dosah i samotný čas trvání je omezený, přesto člověk ve vývoji umělé inteligence dokázal za posledních deset let tolik, že je to překvapivé. Naučil roboty Boston Dynamics výmykům a saltům tak, že člověku stydne krev. Vývoj jistě půjde dopředu, nasmlouvají se nové investice, stroje a jejich součástky se zlevní. Roboti budou vyrábět a opravovat roboty. Vývoj nejde zastavit. Ale naštěstí, zatím tu stále zůstává ten lidský rozměr. Lidé se zamilují do života, nadchnou pro záchranu ledovců či vývoj vakcín. Začnou vykupovat staletími zničenou planetu Zemi. A přizpůsobí těm jednoznačně dobrým věcem ohromný rozmach umělé inteligence.

Jistě půjde i o válku a všechny algoritmy nenávisti. Lidé se umí rozhádat a všechny jejich aliance jsou strašně křehké. Pak budou z robotů vojáci, byť je zatím jejich astronomické ceny drží jen na cvičištích. A nepůjde jen o ztrátu, ale i o možné zcizení technologií. To bude vždycky ta druhá válka v pozadí. Prostě se ta lidská křehkost negativně, ale i pozitivně do vývoje umělé inteligence. Proto tu zůstává stále dost naděje.

Přiznejme si, že umělá inteligence je při všem nejlepším technologickém pokroku jen umělá. Měla a zatím má své meze. Jak v Čapkových Robotech, ve kterých se dokáže i zamilovat, tak ve všech dalších románech a snech. Je to jen stroj. A pořád stárne mnohokrát rychleji, protože další generace nepoužívají obvody, které se prostě bez výdechu zastaví, protože už nejsou k ničemu při přechodu k další kohortě humanoidů. Robot nepotřebuje historii, má jen budoucnost. Potřebuje jen suchá data. A to je výrazem jeho křehkosti. A veškerá historie umělé inteligence je vlastně lidskou historií. Robota, byť z hlíny si přáli v Egyptě ale určitě v židovském prostředí. Už tam to měl být univerzální voják na obranu proti všem nesmyslným pogromům. Židé měli povědomí o křehkosti stvoření, proto i nejpověstnější golem rabi Löwa končí tak, že se rozpadne na prach.

Rozvoj technologií nám všem ještě vezme dech. Zatím se divíme, že umělá inteligence napsala skvěle školní práce či projekty do výběrových řízení. Stačilo pár úprav a mohlo se to podat. Ale to není jen úspěch, ale také varování, protože jsme zamrzli na úrovni umělé inteligence a ztrácíme svou lidskost. Dávno jsme jen pobočkou svých knihoven, smartphonů a laptopů. Vyžadujeme jen shluky informací, zajímavě znějící bonmoty a nekonečnou paměť prázdnoty.

Při rozmachu umělé inteligence buď nebudeme věřit ničemu a nebo naopak začneme věřit a důvěřovat v moc nějakého původce dobra, někdo mu řekne stvořitel. Já vím, že je to vlastně k smíchu, ale je to jediné rozumné řešení, ke kterému možná bude mít blíž více lidí. Nenacpou se do církevních krabiček a ani mi o to v tomhle psaní nejde, ale ti lidé budou věřit v dobro, ještě stále balit balíčky pro humanitární sbírky, posílat pravidelně peníze Člověku v tísni a zajímat se o druhé, protože je znají a mají rádi. Protože jedině to udrží umělou inteligenci a všechny její hybatele v mezích. A nás v pokroku!

 

Psáno pro server ProBoha.cz