Skip to main content

Debata Skautského institutu v Litomyšli: „Veřejná řeč – jak ji pěstovat a jak ji chránit. Sociální sítě a internet“. (Velký sál Nového kostela)

By 12. 11. 202225 listopadu, 2022Kalendář
Naplánovaná událost Kalendář

Debatu vedou: Mgr. Vladimír Mikeš, PhD., Filosofický ústav Akademie věd ČR Mgr. Jaroslav Rytíř, Ph.D. tajemník Akademického fóra, Filosofický ústav Akademie věd ČR

Internet a sociální média přinesly nové možnosti sociální interakce: nové způsoby, jak spolu můžeme mluvit, jednat, něco prožívat. Přinesly také nové možnosti utváření veřejného mínění a začaly na tomto poli úspěšně konkurovat tradičním médiím a jiným zavedeným způsobům oslovování veřejnosti. Vedle novinářů, politiků, expertů se na mediální scéně objevili noví aktéři, profesionální i neprofesionální, a vznikly i zcela nové modely virtuálního veřejného prostoru, které jsou v té či oné míře určovány komerčními zájmy provozovatelů sítí. Jak se proměnila podoba a pravidla veřejné debaty či obecně veřejné řeči? Co se změnilo k horšímu a co k lepšímu? Před čím se máme chránit a čemu bychom měli naopak pomáhat? A jak?